autori: MUDr. Zuzana Abaffyová, MUDr. Zuzana Rennerová PhD., MUDr. Klára Kossárová
Potravinová alergia znamená neadekvátnu reakciu imunitného systému na bielkoviny v potravinách. Jej výskyt neustále stúpa, odhaduje sa na 6–8 % u detí do 3 rokov života. Alergiu môže spôsobiť akákoľvek potravina, ale medzi najčastejšie potravinové alergény u detí patria kravské mlieko, vajcia, sója, arašidy, menej iné druhy orechov, ryby a morské plody. Potravinová alergia dojčiat a malých detí predstavuje často prvý prejav alergického pochodu s následným rozvojom ďalších alergických ochorení ako je atopický ekzém, alergická nádcha, bronchiálna astma. Vzhľadom k tomu sa predpokladá, že znížením jej výskytu prostredníctvom správnych preventívnych opatrení je možné dosiahnuť aj redukciu týchto ochorení. Preto je snaha nájsť možnosti ako ovplyvniť vznik potravinovej alergie a tým aj ďalších alergických ochorení.
Od 80-tych rokov 20. storočia až do súčasnosti prevládal názor, že vyhýbanie sa potravinovým alergénom počas tehotenstva, dojčenia a ich neskoršie zavedenie do jedálnička detí znižuje riziko vývoja potravinovej alergie. Tieto odporúčania vychádzali z množstva dovtedy dostupných štúdií, ale v konečnom dôsledku nespôsobili predpokladaný pokles vo výskyte alergických ochorení. Naopak, za posledné dve desaťročia v západných krajinách stúpla potravinová precitlivelosť, počet konzultácií u špecialistov a hospitalizácií z dôvodu anafylaxie (život ohrozujúcej alergickej reakcie) spôsobenej potravinami.